lauantai 1. marraskuuta 2014

Villisikapaistia ja ratatouille a la Nanna

Paikallisessa S-marketissa oli villisian lihaa myytävänä, se oli jopa lähituotettua. En ole koskaan ennen maistanut villisikaa. Mies on joskus jossain ravintolassa sitä syönyt, ja tykkäsi siitä. Kovin hinnakastahan se oli, mutta päätimme kokeilla siitä huolimatta. Lisukkeeksi ratatouillea ja valkosipulivoita, ja tietenkin se pakollinen salaatti.

 Oikeaan ratouilleen tulee paprikaa ja munakoisoa, niitä löytyy meidän jääkaapista todella harvoin. Omaani laitoin tänään porkkanaa, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, parsakaalia, punasipulia, tomaattia, valkosipulia 1-2 kynttä, tomaattipuretta, suolaa, oliiviöljyä ja tilkka vettä.

Paloittele vihannekset sopiviksi paloiksi, laita uunivuokaan (voi tehdä myös kattilassa keittäen).  Lisää oliiviöljyä ehkä noin puoli desiä, desi vettä, suolaa, tomaattipyrettä n.1rkl ja valkosipuli silputtuna. Omani tein tänään leivinuunissa jossa oli lämmintä noin 180-200 astetta, aikaa meni noin tunnin verran. Valmista se on kun vihannekset ovat kypsiä. Jos teet rataouillen kattilassa keittäen niin se vaatinee enemmän nestettä, esimerkiksi tomaattimurskaa tai enemmän tuoreita tomaateja joista tulee aika reilusti nestettä.

 Ostamamme lihapala oli hieman vajaan kilon painoinen. Rouhi lihan päälle reilusti suolaa ja mustapippuria, sekä pari paloiteltua valkosipunkynttä. Hiero mausteita lihaan. Paista liha kuumalla pannulla voissa joka puolelta. Laita paisti uunin kestävään vuokaan, laita myös paistinpannulta paistinliemi vuokaan (hieman vettä paistinpannulle niin saat mausteet irtoamaan). Folio päälle ja uuniin. Uuniin lämmintä noin 180-200 astetta ja siellä tunnin verran. Välillä voi tarkistaa paistin lämpötilan. Kun lämpötila on n. 70 astetta niin paisti on valmis (turvallinen kypsyysaste sianlihalle on 75 astetta trikiinin kannalta ajatellen). Uunista otettuasi anna sen vielä tekeytyä 15 minuuttia folion alla. Leikkaa paistista ohuehkoja siivuja poikkisyin.
 Juuri uunista tullut villisianpaisti
 Villisikaa valkosipuli-basilikavoin kera. Lisukkeena ratatouille ja salaattia. Maustevoi on helppo tehdä. Huoneenlämpöiseen voihin lisätään tuoretta basilikaa ja valkosipulia hakattuna (tai ihan mistä itse tykkää), sekoitetaan kunnolla haarukalla. Hyvää kaiken liharuoan kanssa.

Villisika oli ihan hyvää, mutta en oikein tiedä oliko hintansa arvoinen (33euroa/kg). Edullisemminkin saa ihan yhtä hyvää lihaa.
 Tämä viini oli oikein hyvää tämäniltaisen ruoan kanssa.
 Jälkiruoaksi suuri suosikkimme juustoja ja päärynää.

Ruusuja ja kynttilän valo sulostuttamaan pimeää syysiltaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti