Erinomainen vaihtoehto kaupan gluteenittomille leiville. Tämä on luontaisesti gluteenitonta ja herkullista, uskallan jopa väittää että on parempaa kuin ruisleipä. Eikä ole vaikea tehdä. Löysin tämän ohjeen Lifezone blogista. Netistä löytyy paljon eri variaatioita lchf näkkäreistä, mutta tämä vaikutti mielestäni yksinkertaisimmalta tehdä.
Taikinaan tarvitaan (tulee kaksi pellillistä):
4 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
3 rkl Psylliumjauhetta (Fiberhusk)
5 dl vettä
1 tl suolaa
En muista mistä olen ostanut Fiberhusk paketin, ehkä jostain luontaistuotekaupasta. Jos Fiberhuskia ei löydy niin Psyllium on samaa tavaraa (löytyy ruokakaupoista). Purkki tosin on pieni ja ei pitkälle riitä.
Sekoita siemenet ja Fiberhusk/Psyllium, lisää vesi. Sekoita kunnes seos alkaa olla melko kiinteä. Anna turvota kymmenisen minuuttia.
Tästä ohjeesta riittää kahteen pellilliseen, eli jaa taikina kahtia.
Levitä taikina pellille ruokalusikalla tai kauhalla. Taikina paksunee koko ajan, joten kannattaa olla nopeahko. Paista uunissa keskitasolla 160 asteessa n. 1h 15min. Omani teen leivinuunissa ja uuni taitaa usein olla huomattavasti kuumempi.
Kun leipä alkaa olla kiinteä, mutta yhä pehmeä, niin otan sen ulos uunista ja leikkaan veitsellä viivat joista kuiva leipä on helppo murtaa paloiksi. Samalla irrotan leivän paistinlastan avulla leivinpaperista. Jos sitä ei tee niin leivinpaperi voi olla hankala saada irti kuivasta leivästä (kerran kävi niin ja leivästä tuli mysliä. On muuten hyvää myslinäkin). Sitten takaisin uuniin.
Leivän ja leivinpaperin väliin jää helposti kosteutta joka ei tahdo kuivua pois. Joten lopuksi teen vielä niin että murran leivän paloiksi ja laitan uuniritilän päälle ja uuniin vielä hetkeksi kunnes on kunnolla kuiva.
Tässä valmis näkkileipä. Säilytä kuivassa ja ilmavassa paikassa, esim. paperipussi on hyvä. Itse säilytän pellillä leivinuunin päällä ja laitan talouspaperia suojaksi.
Kiitos respteistä , täytyy kokeilla näitä uudenvuoden aattona.
VastaaPoistaAjattelin tehdä puolikkaan annoksen siemennäkkäriä koska mulla on vain tavallinen sähköliesi, eli kahta pellistä paistaessa tulee "iso nälkä".
VastaaPoista